website created by
orbie computers

 


Múzeumlátogatás Bécsben


Október 26. nemzeti ünnep Ausztriában. Bécs számos érdekes és nívós programot kínál a látogatóknak.
A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai és tanárai kihasználva ezt az alkalmat, ellátogattak az osztrák fővárosba. A Hősök terét a katonák vették birtokul. Helikopterek, harcászati eszközök, díszszemle mutatta be a hadsereg életét. A tanulmányi út célja azonban a múzeumok megtekintése volt. A Természettudományi Múzeum a belvárosban található, melynek építése I. Ferenc József császár nevéhez köthető. A kiállítás fantasztikus és sokszínű volt. Megismerkedtünk a civilizáció kialakulásával, bepillantást nyertünk az ősemberek életébe, megtekintettünk számos már kihalt vagy rendkívül veszélyeztetett állatfaj kitömött példányát is, emlősöket, madarakat, hüllőket, halakat. A drágakövek és az ásványok tárlata is érdekesnek bizonyult. A meteoritok termében pedig szimulátor elindításával 3D-ben hatalmas meteorit becsapódást nézhettünk meg a képernyőn. A múzeum látványosságai közé tartoznak még többek között a 25 000 éves Willendorfi Vénusz és a hatalmas dinoszaurusz csontvázak, melyek megcsodálása szintén nem mindennapi élményt nyújt.
Szemben a Természettudományi Múzeummal található a tükörképe, a Szépművészeti Múzeum, mely a világ felbecsülhetetlen értékű kincseit őrzi. Önmagában az épület is egy képzőművészeti alkotás. Számunkra a legérdekesebbnek az egyiptomi tárlat darabjai tűntek, ahol láthattunk szarkofágokat, múmiákat, korabeli ruhákat, tárgyakat. A festészet és a szobrászat kedvelőinek kanapék biztosítják a műalkotásokban való gyönyörködést. Sétánk során láthattunk többek között Rembrandt, Raffaello, Tiziano, Rubens alkotásokat is.
Mivel a Stephansdom (Szent István-székesegyház) Bécs egyik jelképe, ezért úgy gondoltuk, hogy a Maria Theresia térről elsétálunk egészen a gótikus építményhez. A dóm tetején színes cserepekből rakták ki Bécs városa és Ausztria címerét. A székesegyházban csodálattal és meghitten nézelődtünk, a számos értékes oltár és oldalkápolna mellett megszemléltük a kincseket is, arany szentségtartókat, könyveket, majd gyertyát gyújtottunk.
A nap végén fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza.

    Gálfy Barbara
    az iskola pedagógusa