website created by
orbie computers

 


Gólyatábor


Kétnapos gólyatáborral köszöntötték elsős diákjainkat iskolánk pedagógusai és Diákönkormányzata. A gólyatábor rendhagyó módon történt az intézményben, a szokatlan, mégis pozitív kicsengésű ötletből lett valóság. A táborra augusztus végén, még az iskolakezdés előtt került sor. Az intézmény pedagógusai és a Diákönkormányzat már hónapokkal a tervezett tábor előtt egyeztettek és szervezték a két nap programját, mely bővelkedett különféle ügyességi feladatok, látványosságok és szórakozási lehetőségek tárházában.
Augusztus 30-án, reggel nyolc órakor vette kezdetét a regisztráció. A tanulók érkezése után az iskola bemutatására került sor, először virtuálisan, az előző gólyatáborok vegyítésével prezentáció formájában, majd a felsőbb évfolyam tanulói segítségével, akik körbevezették jövendőbeli diáktársaikat az iskola új és régi részében. Felhívták figyelmüket az egyes szaktantermekre és arra, hogy az oktatási intézmény egyes osztályai és a szakképzési helyek merre is találhatóak. Mivel az első osztályos tanulók közül kevesen ismerték egymást, a programok párkereső játékán belül lehetőségük nyílt a jövendő osztály és az iskolatársuk bemutatására. A játék során ugyanis nem önmagukról, hanem a játék által kiválasztott párjukról kellett minél több megjegyzett információt közölni, ami még inkább közelebb hozta őket egymáshoz. A bőséges ebéd elfogyasztása után városnézésre került sor, ahol a kalandtúra sem maradhatott el. A diákoknak, az egyes várospontok és nevezetességek megtekintése során szintén feladatokat kellett megoldaniuk ahhoz, hogy a térképen szereplő célt elérjék. A városi túra végén visszatértek az iskola épületébe, ahol az uzsonna elfogyasztását követően a tanulók és jövendő tanáraik egészen Csicsóig vették az irányt. Idén nyáron nyitotta meg kapuit ugyanis az iskola által is működtetett Jolán Panzió és Étterem, ahol a táborozó sereg egy kellemes tábortűz keretében süthette meg vacsoráját, az erre kijelölt nyári teraszon.
Este, az iskolába érkezve, igazi meglepetés várta a táborozó gyerekeket, hisz nem tudhatták, hogy a későbbiekben az Arizóna zenekar két tagja, Maja és Fecó énekel majd akusztikus verzióban saját dalokat és feldolgozásokat, gazdagítva ezzel a tábor színvonalát és fokozva a jó hangulatot. A Harmónia-díjas Arizóna sikere után Haizok Melinda, az iskola pedagógusa mutatkozott be énektudásával.
A legnagyobb sikert minden bizonnyal a későbbi karaoke aratta, ahol a diákok egyre bátrabban határozták el magukat a szórakozás önfeledt kihasználására, később átvette az ének helyét a tánc és a mulatás. Az éjféli takarodó előtt a diákok tanáraikkal együtt tekintették meg a Grease c. filmet.
Másnap reggel egy kiadós tornával indult a nap, ahol az ébredező gólyások és pedagógusaik frissült erővel indították a napot. Reggeli közben átbeszélték az aznapi programok pontjait, majd egy rövid pihenő után ügyességi feladatok sokasága várta a tanulókat, melyek között szerepelt többek közt a frizurakészítés, a gyümölcsfaragás, gyurmajáték és számos más feladat, melyet az elsősök láthatóan nagyon élveztek. A gólyatábor második napján ismét egy előadó emelte a rendezvény színvonalát. Szabó Mária gyümölcs- és zöldségfaragó egy interaktív előadás keretén belül többfajta faragási technikát és módot mutatott be az érdeklődőknek. Számos titkot árult el, ami a sikeres gyümölcsfaragáshoz szükséges, hisz ő is aktív résztvevője volt korábban különböző versenyeknek és bemutatóknak. Mária előadását pár vállalkozó diák faragása követte, akik az előadótól tanulva belekóstolhattak ennek a világnak a szépségébe és ugyanakkor nehézségébe.
A délutáni programok során a diákoknak lehetőségük volt kulcstartó készítésére, ahol az iskola pedagógusa, Matlák Éva avatta be a tanulókat a technika rejtelmeibe. Végezetül elkészült a gólyatábor idei zászlója, ahol minden diák kézlenyomatával és aláírásával rögzítette ittlétét, ami azóta az iskola auláját díszíti.
A gólyatábor és a korai szervezés előnye mindenképp abban rejlett, hogy a diákok még az iskolakezdés előtt megismerték egymást, bátrabban és magabiztosabban kezdték a tanévet. Öröm volt látni azokat a csillogó szemeket, akik elégedetten és mosolyogva hagyták el az iskola épületét augusztus 31-én. A diákok visszajelzése is az volt, hogy nagyon jól érezték magukat.

Rajkovics Haizok Melinda
az iskola pedagógusa