website created by
orbie computers

 


    Gútai Vízimalom, Gúta - 2012. június 26.

Az idegenforgalom szakon tanuló diákok az év vége előtt még egy kirándulás részesei voltak, amely keretén belül Gúta városát vettük célul. A szép időjárásnak köszönhetően próbáltuk a programot úgy megszervezni, hogy minél több időt tölthessünk a szabadban. Végül is a Gútai Vízimalomra esett a választásunk, amely Szlovákia jelentős nemzeti kulturális emléke. A környezet magáért beszél, a malom közvetlen közelében torkollik a Kis – Duna a Vág folyóba.

A múzeum a Kis – Duna holtágán átívelő fedett fahídon közelíthető meg, amely magában is egy turisztikai vonzótényező. A híd 86 méter hosszú, Európában ezzel a nagysággal egyedülálló. Az udvarba érve egy időutazásban volt részünk, ahol megismerkedhettünk a falusi élet mozgalmas mindennapjaival, a régebben használt segédeszközökkel, háztartási cikkekkel. A vízimalom jelenleg múzeumként működik, a tulajdonos által mesélt történetekből sok új információval gazdagodtunk. Hallottuk a vízimalom építésének történetét, működésének fortélyait, illetve betekintést nyerhettünk a lisztkészítés folyamatába, valamint a vízi molnárok életének nehézségeibe is.

A tartalmas idegenvezetés után a fennmaradó időt az udvaron töltöttük, ahol mindenki belátása szerint választhatott a további programok közül, sétáltunk a közeli tó partján, illetve közelebbről is megismerkedtünk néhány háziállattal. A kirándulás összességében jól sikerült, egy kellemes napot töltöttünk a szabadban, távol a rohanó világ minden mozzanatától.