website created by
orbie computers

 


    Író-olvasó találkozó Vida Gergely tanár úrral, Bíró Szabolcs volt diákunkkal és Czucz Enikő végzős diákunkkal - 2010. december 20.

Az író-olvasó találkozó keretén belül Vida Gergely tanár úr beszélgetett Bíró Szabolcs volt diákunkkal és Czucz Enikő végzős diákunkkal.

Bíró Szabolcs elismert író, újságíró és énekes. A beszélgetés során elárulta hogyan vált belőle napjaink sikeres prózaírója. Minden tizenöt évesen kezdődött, amikor a versírással felhagyott és novellaírásba kezdett. Ekkoriban a fantasy műfaj vonzotta, első ilyen témájú írásai Johnny Wilson álnéven jelentek meg.

Regényíróként Francis W. Scott néven kiadott Naplemente című krimijével aratott nagy sikert. A Francis W. Scott névtől 2010 első napján vett búcsút, amikor megjelent Az ötödik parancsolat című, ingyenesen letölthető kisregénye, melyet több mint 1500 olvasó töltött le.

Az író-olvasó találkozó egyik témája Bíró Szabolcs Sub Rosa című regénye volt, amely 2010-ben jelent meg. Az író saját művéről azt vallja, hogy "a Sub Rosa elsősorban egy kommersz műfajba bújtatott, habkönnyű válasz Umberto Eco munkásságára. Másrészt egyfajta választóvonal az eddig megjelent és az ezután megírandó könyveim között. A többi csak ezek után következik."

A beszélgetés másik résztvevője a Pegazaus-díjas Czucz Enikő volt. Czucz Enikő pályakezdő, fiatal költő, akinek ugyan még verseskötete nem jelent meg, de nagyon jó úton halad.

Az ilyen személyes találkozók a fiatal írókkal, költőkkel közelebb hozzák az irodalmi műveket a diáksereg felé, és példát mutatnak számukra, hogy az irodalom olvasása és művelése még a 21. században is közkedvelt.