Ochrana osobných údajov
Személyes adatok védelme

website created by
orbie computers

 


Kultúrák találkozása a dunaszerdahelyi Neratovicei téren


A szlovák oktatási minisztérium még az előző iskolaév végén írta ki a regionális és multikulturális nevelést ösztönző pályázatát a magyar tannyelvű iskolák számára (Regionálna a multikultúrna výchova žiakov patriacich k národnostným menšinám 2019).
Intezményünk az iskola profiljához alakított projekttel pályázott (Zvyšovanie kvality odborného vzdelávania v gastronómii s rozvíjaním kompetencií žiakov pomocou multikultúrnej výchovy), s egyetlen szakközépiskolaként szerepelt sikeresen. A projekt még javában zajlik, hiszen a pályázat 10 rendezvényt, ill. szakmai foglakozást foglal magába, s időben az októbert, novembert és a decembert öleli fel. Az iskola kulináris és vendéglátóipari szakjaihoz igazodva a pályázat kidolgozói három olyan nemzeti kultúrát – a törököt, a kínait, a magyart – választottak ki, amelyekkel, a kulináris élvezeteken keresztül, leggyakrabban kerülünk kapcsolatba a mindennapokban. Együttműködésre Dunaszerdahelyen működő vendéglők képviselőit kérték fel, hogy az iskola erre kialakított termeiben élőben, azaz workshop formájában mutassák be egy-egy jellegzetes étel elkészítését. A projekt kísérő eseményei a szóban forgó konyhák kulturális hátországát kívánják bemutatni.
Iskolánk diákjai a török „héten” vannak túl. Az idegenforgalom szakon tanuló diákok indítottak: prezentációjuk széles körű betekintést nyújtott a török mindennapokba és élő hagyományokba. Földrajz, gasztronómia, turisztika, foci – hogy csak néhányat említsünk a prezentált egységekből. Néhány nappal később már az iskola szakács tanulói örülhettek, hiszen döner kebab függőleges nyárson való elkészítésében vehettek részt. A közreműködő török vendéglős, Samir Mustafi készségesen és türelemmel irányította a gyerekeket, az elkészített adagokat aztán közösen kóstolhatták meg. A „kebab kapcsolat” aztán Dobrovits Mihály, budapesti turkológus és keletkutató Vámbéry Árminról szóló előadásával folytatódott. Dobrovits előadásában a Dunaszerdahelyen felnőtt utazó-tudós sokrétű alakja bontakozott ki. Vámbéry igazi kultúraközvetítő volt, s e téren nem igazán olvassuk őt figyelmesen. Nem mellesleg a kebab étel leírása is nála található meg először magyarul. A török hét Vámbéry Ármin mellszobrának megkoszorúzásával ért véget a róla elnevezett téren. A következő állomás: Kína.

- vg -