website created by
orbie computers

 


    II. Legere Irodalmi Verseny, Nyitra - 2012. november 19., 2012. december 10., 2013. január 15. 

A nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, valamint az Arany A. László Polgári Társulás a 2012/ 2013-as tanévben Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából irodalmi versenyt hirdetett középiskolás diákok számára. A verseny témája: Örkény István egyperceseinek és drámáinak mélyrehatóbb megismerése.

A verseny célja az érettségire való, négy éven át zajló felkészülés megkönnyítése, kiegészítése. Az egyes feladatok a különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és –elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikációs készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását szolgálják.

Az irodalmi versenybe az indulástól kezdődően, immár második alkalommal kapcsolódtunk be. Iskolánkat Újhold és Tengertánc név alatt Horváth Bianka, Süli Aranka, Kilácskó Kitti, valamint Jandás Balázs, Bucsek Krisztina, Kocsis Szilvia képviselte.

A háromfordulós vetélkedő egyes fordulóinak témái:

  • 2012. november 19.: Az első fordulóra házi olvasmányként minden csapat elolvassa a Tóték című drámát, amelyről a tanulók szövegértő feladatlap formájában adnak számot. Az 1. feladatlap kitöltését követően az első előadás meghallgatására kerül sor.
  • 2012. december 10. : A 2. feladatlap kitöltése után a tanulók meghallgatják a második előadást.
  • 2013. január 15.: A harmadik forduló feladatlapjainak kitöltése után a tanulók prezentációt mutatnak be egy Örkény István életművével kapcsolatos, szabadon választott témáról, végül eredményhirdetés következik.