website created by
orbie computers

 


    Olaszország - 2014. június 11-14.

Június elején négy napot töltöttünk Olaszországban, 54 diák és 4 kísérő tanár részvételével. Az exkurzió célja az volt, hogy megismertessük a diákokkal a tanítási órákon átvett tananyag gyakorlati hátterét, a fejlett Dél – Európa életszínvonalát, életstílusát, az olasz nemzet szokásait. Mindemellett fő látványosságként megtekintettük Velence városát is, amely minden szempontból egyedi idegenforgalmi gyöngyszem.

Bibione városában volt a szállásunk 6 ágyas apartmanokban. Ez a város Észak-Olaszország egyik legkedveltebb üdülőhelye az Adriai-tenger partján. Napfény Európa szívében – így is nevezik Bibionét, ezt a kellemes észak-olasz nyaralóhelyet, félúton Velence és Trieszt közt. A városban éjjel-nappal nyüzsgő élet zajlik. Számtalan étterem, pizzéria, bár, fagylaltozó, üzlet, játékterem és éjszakai szórakozóhely várja a turistákat.

A megérkezés után elfoglaltuk szállásainkat, megebédeltünk, majd egy városnézés keretén belül körbejártuk a várost és annak látnivalóit, például a Fontana teret, amely nevezetes világító szökőkútjairól. Olasz specialitásokat kóstoltunk meg: tésztafélék, pizza, pármai sonka, olasz kávé, sajtkülönlegességek, zöldség (spárga, paradicsom, olivabogyó), gyümölcsök, halfélék (arany keszeg, tengeri fogas, tintahal, szardínia, folyami rák). Az olasz konyha kimondottan egészséges és nagyszerű élményt nyújtott mindenkinek. Esténként előszeretettel olvadtunk bele a nyüzsgő és hangos éjszakai olasz életbe.

A harmadik napon meglátogattuk Velence városát, amely egy igazi idegenforgalmi gyöngyszem. A várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa”, a „fény városa”, a „lagúnák királynője“ jelzőkkel. A város vízre épült, több ezer földbe sülyesztett cölöpön, több mint száz szigeten nyugszik. A szigeteket elválsztó csatornák alkotják a város utcáit, amelyeken hajókkal és gondolákkal közlekednek a helyiek. Velencébe hajóval érkeztünk, majd megtekintettük a fontosabb látnivalókat:

Canal Grande, Santa Maria Della Salute Templom, Szent Márk Tér, Harangtorony, Szent Márk Székesegyház, Doge - Palota, Sóhajok hídja, San Giorgio Maggiore – sziget.

Az említett nevezettességeken kívül szemügyre vettük Velence további jelképeit, mint például a gondola vagy a karneváli maszkok sokaságát. 


Az apartmanokat az utolsó reggel 10 óráig kellett elhagyni. Összepakoltunk, elintéztük az otthonra szánt ajándékok megvásárlását és elindultunk hazafelé. Mindannyian élményekkel telve és elégedetten jöttünk haza, egy életre megszerettük az olasz mentalitást, szokásokat, konyhát. Reméljük, hogy a jövőben lesz még alkalmunk ide visszatérni.