website created by
orbie computers

 


    Felvidéki séták /Rákóczi Szövetség/ - 2014. november 7.

          Iskolánk 4 diákja /Varga Mónika, Nagy Gábor, Jandás Balázs, Vass Gábor/ kíséretemben, 2014. november 7- 9. a Rákóczi Szövetség által szervezett, Felvidéki séták elnevezésű kiránduláson vett részt. Felvidéki séták elnevezésű utazás már egy sorozat folytatásaként, többedik alkalommal került megrendezésre. Ez alkalommal a szövetség Révkomárom, Pozsony, Hainburg, Dévény, Nagyszombat, Deáki, Vágkirályfa és Ógyalla nevezetességeinek, történelmi alakjainak tiszteletére emelt szobrai, illetve síremlékei megtekintését tűzte ki célul.

       Az utazáson résztvevő iskolák képviselőinek találkozója Révkomáromban történt. Itt koszorút helyeztünk el Szent István, Klapka tábornok, és V. László szobránál, utána csapatunk megtekintette a várrendszert. Elszállásolásunk a Dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola Kollégiumában volt. Kirándulásunk második napján megtekintettük a pozsonyi csata színhelyét, az ausztriai Hainburg városát, utunkat folytatva Dévény várát és Pozsony városát barangoltuk be és az ott lévő nevezetességekről kaptunk széleskörű információt a túravezetőtől, Lados Balázstól. Szakrális élményekkel gazdagodtunk Nagyszombat és Deáki templomaiban. Deáki templomában vasárnapi szentmisén is részt vettünk. Vágkirályfán, a helyi polgármester úr Janics Kálmán életéről és munkásságáról tartott beszámolót, majd a község temetőjében megkoszorúztuk Janics Kálmán sírját. Utunk befejező állomása Ógyalla volt, ahol koszorút helyeztünk el Feszty Árpád és Konkoly-Thege Miklós síremlékénél.

       Úgy érzem, köszönettel tartozunk a Rákóczi Szövetségnek, hogy megtiszteltek meghívásukkal eme tartalmas kirándulásra. Jómagam és a Neratovicei téren működő Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola résztvevő diákjai nevében is elmondhatom, hogy feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk.


    Mgr. Chudá Barbara
    tanár, Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Neratovicei tér, Dunaszerdahely