website created by
orbie computers

 


MŰVÉSZETEK ÉJSZAKÁJA - GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA A SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN


Iskolánk vendéglátóipar és idegenforgalom, ismertebb nevén hotelakadémia tanulmányi szakon végzős diákok gyakorlati érettségi vizsgájának első részére áprilisban került sor. A vizsga részét képezte egy rendezvény megszervezése és lebonyolítása.A diákoknak egy álló- és ülőfogadást kellett megszervezni és lebonyolítani, melynek témája a Művészetek éjszakája. A rendezvény helyszínéül a csicsói Jolán Panzió és Étterem dísztermét választották. A diákok feladata sokrétű volt, ők feleltek a terem díszítéséért, az ételek elkészítéséért, valamint az est programjának megszervezéséért is. Amíg a picérek elkészítették a stand-by asztalokat, az éttermi asztalokat, illetve a svédasztalt, addig a szakácsok a konyhában tevékenykedtek.
A menü az alábbi fogásokat tartalmazta:
Előétel: tojáskrémmel töltött uborkacsónakok, diós sajtfalatok friss gyümölccsel, sajtlabdák fűszerekbe forgatva, krémsajtos lazac falatkák
Leves: gombakrémleves pirított, sajtos – fokhagymás bagettel
Főltel: baconbe göngyölt sertésszűz pirított hagyma ágyon, édesburgonya chipssel, rukkolasalátával
Desszert: Mille feuille
A vendégek köszöntése után a diákok egy prezentáció keretében bemutatták a műveszet kialakulását. Majd az est díszvendége Almási Róbert festőművész pár mondattal ismertette a munkásságát. A vendégek ezután megtekintették a kiállított festményeit. A programot ünnepélyes ülőfogadás követte, ahol a végzős diákok prezentálták és felszolgálták az általuk készített ételeket. A rendezvény nagyon jól sikerült, a visszajelzések is azt bizonyítják, hogy a vendégek jól érezték magukat. Május közepén prezentáció formájában folytatódik az érettségi vizsgájuk, ahol bemutatják az egész munkafolyamatot és a rendezvényszervezés kiértékelését.

Varga Éva és Orosz József, az iskola szaktanárai