website created by
orbie computers

 


KONFERENCIA A KOMPETENCIAFEJLESZTÉSRŐL DUNASZERDAHELYEN


Június 13-án konferenciát tartottak Az Együttműködéssel a Jobb Jövőért – Nagymegyer Polgári Társulás, illetve a Neratovice téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, melyen az elmúlt időszak célkitűzéseit és eredményeit vitatták meg.
Pontosan kidolgozott és bemutatott prezentációval készültek az előadók, ahol a közös projekt eddigi pontjait vették számon, a munkaprogram címe: „SCOLA – Munkaerő-piaci készségek és kompetenciák – Szakképzésben dolgozó pedagógusok kompetencia fejlesztése a diákok sikeres munkaerőpiaci belépésenek elősegítése érdekében“. A 2015. szeptember 1 –2017. augusztus 31. közti időszakban az Erasmus+ program keretén belül számos olyan kidolgozott pont került megbeszélésre, mely során a pedagógusok számára egy újszerű és effektív anyag látott napvilágot a partnerszervezetek közös munkája által. A cél az volt, hogy a még most is futó projekt alatt a pedagógusok életpálya-képessége fejlődjön, felkészítsék diákjaikat a munkaerőpiacra, hogy a fiatalok médiaismerete még inkább kiteljesedjen az adott tudás birtokában, s hogy nemzetközi tapasztalatok által a szakértelem és a kompetencia még inkább erősödjön. A partnerek hét országból dolgoztak együtt – Magyarország, Szlovákia, Franciaország, Hollandia és Ausztria.
A júniusi zárókonferencián előadást tartott Hanuliak Ildikó, Az Együttműködéssel a Jobb Jövőért – Nagymegyer Polgári Társulás alelnöke, aki bemutatta a SCOLA projekt elméleti és gyakorlati részét, felvázolta az online eszközök széles tárházát, melyre a pedagógus támaszkodhat. Interaktív és praktikus gyakorlatok használatát emelte ki, prezentációjában olyan modulok használatát tüntette fel, melyek a pedagógiai munka során újszerű és produktív előrelépést eredményezhetnek. Részletes ismertetésre kerültek az egyes modulok és ezek lehetséges alkalmazása. A partnerországok tapasztalatai és értékelései is megtörtént, hisz az együttes munka mutatta meg leginkább végeredményt.
Őt követte előadásában a Neratovice téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola igazgatóhelyettese, Vízkeleti László, aki részletesen bemutatta az intézményt egészen a kezdetektől a mai napig. Felsorolta az egyes választható szakokat és a továbbképzési lehetőségeket, melyet a szakközépiskola biztosít. Ezen felül beszélt a további tervekről és lehetőségekről, mely nem csak a projekt keretén belül, de egyéni tevékenységben is hozzájárul az iskola színvonalának és minőségének emeléséhez. Kifejtette, hogy miként tudja az iskola a diákok munkarőipiaci elhelyezkedését elősegíteni és biztosítani az adott tudás birtokában.
Az iskola pedagógusa, Kollár Judit előadásában felvázolta a közös projekt által elért eredményeket és elemezte a visszacsatolásokat, illetve azt is, mely tevékenység volt leginkább hasznára a pedagógusoknak és a diákoknak. A tesztfázis három hétig tartott, ezalatt számos pozitív értékelés érkezett, több diák újítónak, célratörőnek és gondosan megszervezettnek jellemezte az alkalmazott tevékenységet. Összefoglalva Kollár Judit úgy fogalmazott, az applikált eszközök és feladatok a diákok körében sikert arattak, fejlődést eredményeztek és felkeltették az érdeklődést. Az adott projekt használata és az egyes modulok alkalmazása a diákok körében számos pozitív eredményt hozhat, hisz az összes melléklet és terv megtalálható a projekt weboldalán, mely bármikor letölthető, méghozzá hat különböző nyelven. A konferencia végén eszmecserére, tapasztalat-leírásra került sor, mely egy közös ebéddel zárult a dunaszerdahelyi Europe-Centerben.

Rajkovics Haizok Melinda, az iskola pedagógusa