website created by
orbie computers

 


Digitális bennszülöttek és egyéb állatfajták
(szimpózium az olvasásáról)


Iskolánk három diákkal képviseltette magát október végén a Kortárs Magyar Galériában, Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) által megrendezett szimpóziumon. A téma igen aktuális, az irodalom és az olvasás népszerűsítése volt. A rendezvényt a SZMÍT elnöke, Hodossy Gyula nyitott meg, s üdvözölte a szakavatott előadókat. Öt vegyesen érdekes előadást hallhattunk.
Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem docense Digitális bennszülöttek olvasóvá és irodalomra nevelése című előadása felvázolta az eldigitalizálódó világ problémáit, melyben az olvasásnak egyre kevesebb hely jut. Megismerhettük, kik is az ún. digitális bennszülöttek: ők már abban a korszakban születtek, amikor az okostelefonok és egyéb digitális adathordozók használata kiskortól kezdve automatikus. Az így felnövő fiatalok már egész másként érzékelik a világot, mások az érdeklődésük és az észjárásuk. Gombos Péter előadását remek könyvajánlóval zárta –, nincs minden veszve. Lacza Tihamér művelődéstörténész Romokon nyiladozó vadvirágok (az elfeledett helyek felfedezéséről és köztudatba emeléséről) című előadásában az irodalommal valamiképp kapcsolatban álló felvidéki emlékhelyekről beszélt, melyeket hatékonyabban kellene „kihasználnunk”. Ezek rendszeres látogatásával erősíthető az irodalmi tudat és a nemzeti identitás is. Nagy Tibor tanár azt vázolta előadásában, miképpen lehet motiválni a diákokat, hogy könyvet vegyenek a kezükbe. Reicher Erika és Nagy Katalin könyvtárosok a könyvtárak kétségbeejtő helyzetéről beszéltek. Néhány könyvtár ugyan szerencsés helyzetben van anyagi szempontból, ezeknek módjában áll rendezvényeket tartani, a látogatók száma így is egyre kevesebb.
Ezen előadásokból azt a konzekvenciát sikerült levonni, hogy az olvasás népszerűtlenségéért nemcsak a diák és az iskola, hanem a szülők is felelősek. Egyre kevesebb szülő olvas fel a gyermekének. Egyre kevesebb szülő foglalkozik a gyermekével. Az emberek elfelejtik, hogy a könyv az egyik legjobb barátjuk. Hogy mindez megváltozzon, abban sokat segíthet minden olyan beszélgetés, szimpózium, melynek a Vermes Villában tanúi lehettünk.

Baka Kata, IV. K, Vida Gergely tanár