website created by
orbie computers

 


A NEGYEDIK ORSZÁGOS SCHNITTA SÁMUEL EMLÉKVERSENY VESZPRÉMBEN


A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság immár negyedik alkalommal hirdette meg a Schnitta Sámuel Emlékversenyt, melynek névadója Schnitta Sámuel éttermi szakember, aki az éttermi munka magyarországi reformere volt.
Az országos döntő 2017. március 16-18. között zajlott Veszprémben a Séf Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Felvidéket a versenyen a dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola 5 tagú csapata képviselte, mely 2 vendéglátóipar és idegenforgalom szakot látogató tanulóból -- Új Sándor, Gubien Dávid, 2 szakács – Juhos Ádám, Majer Nicolas és 1 cukrász – Bathó Diana tanulóból állt.
A diákoknak először elméleti szakmai tudásból kellett bizonyítaniuk, idegen nyelvi feladatokat kellett megoldaniuk. A pincér és vendéglátó-ipari tanulóknak alkalmi gálaétrendet kellett szerkeszteni és teríteni, majd következett az élő munka, mely során a vendégek számára szolgálták fel a szakács tanulók által elkészített ételeket. A szakács tanulók 6 személyre főztek ünnepi menüt. A cukrász tanuló feladata a tányérdesszert elkészítése volt. Az élő munka után a diákok dísztálat és dísztortát készítettek, mely a következő versenynapon került elbírálásra.

Iskolánk tanulóinak ételsora:

Kukkónia fűszervaja házi bagettel
Felvidéki libamáj
Palócleves
Párolt fogas filé burgonyachipsszel
Mentás szorbet
Vörösboros szarvasmarha zsemlyegombóccal
Áfonyás csokis álom
Csallóközi ízkavalkád - dísztál
Szenvedély - dísztorta

Az utolsó versenynapon a pincér tanulók a pezsgőtöltésből és koktélkeverésből mérték össze tudásukat. Az országos versenybe kerülő 8 csapat közül diákjaink a 4. helyet szerezték meg, valamint különdíjban részesültek. Élményekkel telve érkeztünk haza, sok-sok szakmai ismeretet szerezve.
Schnitta Sámuel szavai az elkövetkező felkészülésre is irányelvünk marad: „ A tudást csak az őrzi, aki átadja“

Gratulálunk a diákoknak valamint a felkészítő tanároknak!

Kubačka Adrianna, igazgatóhelyettes