website created by
orbie computers

 

    Iskolánk története 

A dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola 1992.09.01-től működik, épülete a városközponthoz közeli Neratovicei téren található. Talán inkább épületkomplexumról kellene beszélni, hiszen a pár éve megnyitott sok tantermes épületet mellé a múlt évben egy vadonatúj, korszerűen berendezett épületrész került.

Egy igazi diákközpontú iskoláról van szó, amit nem csupán a diákok visszajelzései igazolnak hanem az évről évre növekvő diáklétszám is. Ez utóbbi természetesen annak is köszönhető, hogy az itt felkínált tanulmányi szakok és szakmák valóban a keresletből indulnak ki. A tanári kar rugalmas, képes alkalmazkodni a diákok változó igényeihez és az új oktatási program kívánalmaihoz. Fontosnak tartják a diákokkal és azok jogi képviselőivel folytatott állandó párbeszédet. Nem csak az osztályfőnökök, hanem az egyes tanárok is szívesen állnak az érdeklődő szülő rendelkezésére.

Az intézmény hitvallása szerint az oktató-nevelői munka nem korlátozódhat kizárólag tantermekre és a tanítási időre. Még akkor sem, ha kiválóan felszerelt szaktantermekben és tiszta, korszerű tantermekben állnak rendelkezésre. A diákok a szakmáknak és szakoknak megfelelő tanulmányi kirándulásokon vehetnek részt, a tanárok az év végi osztálykirándulásokat is úgy igyekeznek megtervezni, hogy a kikapcsolódás mellett a diákok kulturális élményekkel is gazdagodjanak. Ezzel kapcsolatban az a törekvés fogalmazható meg, hogy az efféle, tágabb, igényesebb látásmódot kínáló programok a felsőbb évfolyamokban már igényként fogalmazódjanak meg a diákokban.

Ezek mellett „idehaza”, az iskola épületében is számos program kerül megszervezésre, amelyben a diákönkormányzat vezetői és az általuk „beszervezetett” diákok jeleskednek, nem beszélve természetesen a tanárokról sem, akik sokszor személyes érdekeket és elfoglaltságokat félretéve segítenek. Az önkormányzat szerepe a gyakorlatban nem csak ebben merül ki. Egyik fontos feladata a közösségteremtés, valamint a diákérdekek átgondolt képviselete. E téren természetesen még sokat kell dolgoznunk, mint ahogyan másban is.

Az alábbi szakmák és tanulmányi szakok oktatását indítjuk:

  • 3-éves szakmák: cukrász; fodrász; autószerelő – műszerész; autószerelő – villamos műszerész; szakács, szakácsnő; pincér, felszolgálónő
  • 4-éves (érettségivel végződő) tanulmányi szak: idegenforgalmi marketing ügyintéző; idegenforgalmi szolgáltatások
  • 5-éves (érettségivel végződő) tanulmányi szak: vendéglátó-ipar és idegenforgalom
    A hároméves szakok elvégzése után szakosító tanulmányok során érettségit szerezhetnek az érdeklődők.
  • 2-éves szakosító tanulmányi szak: vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén; közétkeztetés; hajkozmetika; gépészet - készülékek, gépek és berendezések gyártása, szerelése, javítása; élelmiszeripari termelés – hús- és füstöltáru termelés
  • 2-éves szakosító (érettségi utáni) tanulmányi szak: idegenforgalom

A diákok nemzetközi angol nyelvű bizonyítványra (IES) jogosultak. Az érettségi vizsga megszerzése után tanulmányaikat nappali felépítményi szakon, idegenforgalom szakosító tanulmányi szakon folytathatják. Az iskola nappali tagozatán a diákok tandíjmentesen (ingyenesen) tanulhatnak!